Äppelkaka/Äppelsorter

Äppelsorter som kan användas till äppelkaka

Här på våra sidor om äppelsorter kan du läsa mer om några av de vanligaste äppelsorterna man kan hitta i butik i Sverige, som lämpar sig för att göra drömmiga äppelkakor! Visste du förresten att det finns fler än 7500 olika äppelsorter i världen, men att bara ca. 300 av dem är vanliga i Sverige? Här kan du läsa mer om hur många äppelsorter det finns.

Royal Gala

Om du letar efter ett läckert och hälsosamt äpple, behöver du inte leta längre än till Royal Galas. Dessa äpplen är söta och syrliga och har en fast konsistens som gör dem perfekta för snacks och bakning. Royal Galas är också en bra källa till fibrer och C-vitamin, vilket gör dem till ett hälsosamt val när som helst på dagen. Läs gärna vidare i vår artikel om Royal Gala äpplen.

Red Delicious

Red Delicious-äpplen är en av de mest populära äppelsorterna i USA. De är medelstora till stora och har en djupt röd färg. Red Delicious-äpplen är en bra källa till kostfiber, C-vitamin och K-vitamin. Läs gärna vidare i vår artikel om Red Delicious äpplen.

Honeycrisp

Honeycrisp-äpplen är en av de mest populära äppelsorterna. De är kända för sin söta, krispiga smak och är perfekta att äta som mellanmål eller använda i recept. Honeycrisp-äpplen är också en bra källa till fibrer, C-vitamin och antioxidanter. Läs gärna vidare i vår artikel om Honeycrisp äpplen.

Fuji

Fuji-äpplen är några av de godaste och nyttigaste äpplen som finns. De är perfekta att äta som mellanmål och är en bra källa till fibrer och C-vitamin. Fuji-äpplen är en typ av röda äpplen som odlas i Japan. De odlas också i vissa delar av USA. Fuji-äpplen är en bra källa till kostfibrer, vilket kan bidra till att hålla dig regelbunden. De har också ett högt innehåll av C-vitamin, vilket kan bidra till att stärka ditt immunförsvar. Läs gärna vidare i vår artikel om Fuji äpplen.

Granny Smith

Granny Smith-äpplen är en typ av grönt äpple med ursprung i Australien. Det är ett syrligt äpple med fast konsistens och en lätt söt, syrlig smak. Granny Smith-äpplen är en bra källa till fibrer, C-vitamin och antioxidanter. Läs gärna vidare i vår artikel om Granny Smith äpplen.

Golden Delicious

Golden Delicious-äpplen är en av de mest populära äppelsorterna i USA. De är kända för sin söta, krispiga smak och sina många hälsofördelar. Golden Delicious-äpplen är en bra källa till kostfiber, C-vitamin och antioxidanter. De kan bidra till att förbättra hjärthälsan, minska risken för cancer och stärka ditt immunförsvar. Läs gärna vidare i vår artikel om Golden Delicious äpplen.

Jonagold

Jonagold-äpplen är ett gott och hälsosamt äpple, som är både sött och syrligt. Jonagold äpplen är en bra källa till kostfiber, C-vitamin och antioxidanter. De har också ett relativt lågt glykemiskt index, så de är ett bra val för människor som försöker hantera sitt blodsocker. Jonagold-äpplen finns generellt sett tillgängliga från september till december. Läs gärna vidare i vår artikel om Jonagold äpplen.

Envy

Envy-äpplen är syrliga och läckra med ett krispigt skal. De är också en bra källa till fibrer och C-vitamin. Envy-äpplet utvecklades på Nya Zeeland och fanns först i butikerna i början av 2000-talet. Det är en korsning mellan Granny Smith- och Braeburn-äpplen. Envy-äpplen finns generellt sett tillgängliga från september till januari. De äts bäst färska, men kan också användas i pajer, tårtor och andra pajer. Läs gärna vidare i vår artikel om Envy äpplen.

Jazz

Jazz äpplen är goda och hälsosamma. De är en typ av äpple som är mindre än de traditionella Granny Smith-äpplena. De har en söt och syrlig smak och är en bra källa till kostfiber. Jazzäpplen är en bra källa till antioxidanter som är nyttiga för kroppen. De innehåller också C-vitamin, kalium och magnesium. Dessa näringsämnen bidrar till att hålla kroppen frisk och fungera ordentligt. Jazzäpplen finns tillgängliga året runt och kan hittas i de flesta stormarknader. De är också ett utmärkt mellanmålsalternativ. Läs gärna vidare i vår artikel om Jazz äpplen.

Pink Lady

Pink Lady-äpplen är ett perfekt komplement till en hälsosam kost. De är söta, näringsrika och smakar gott! Dessutom har de ett vackert rosa skal som gör att de sticker ut från mängden. De är dessutom en bra källa till kostfiber, C-vitamin och antioxidanter. Läs gärna vidare i vår artikel om Pink Lady äpplen.

Ingrid Marie

Ingrid Marie är en ursprungligen dansk äppelsort, som har funnits i Sverige sedan 1940-talet. Den är mycket populär i Sverige och vanlig att finna i villaträdgårdarna. Läs gärna vidare i vår artikel om Ingrid Marie äpplen.

Braeburn

Braeburn-äpplen är en typ av äpplen som är söta och syrliga. De är också en bra källa till kostfiber, C-vitamin och K-vitamin. Braeburn-äpplen finns generellt sett tillgängliga från september till december. De kan ätas råa eller kokta. Braeburn-äpplen används också i sallader, pajer, chips och andra efterrätter.

McIntosh

McIntosh-äpplen är läckra och hälsosamma! De är en bra källa till fibrer och C-vitamin, och de har en söt och syrlig smak. Jag älskar att äta dem råa, men de är också goda i recept.

SweeTango

SweeTango-äpplen är en läcker och hälsosam frukt. De är en korsning mellan Honeycrisp- och Zestar-äpplen och har en söt och syrlig smak. SweeTango-äpplen är en bra källa till fibrer, kalium, C-vitamin och antioxidanter.

Kanzi

Kanzi äpplen är en läcker och hälsosam äppelsort. De är en bra källa till fibrer, C-vitamin och antioxidanter. Kanzi-äpplen har också ett relativt lågt glykemiskt index, vilket innebär att de inte orsakar någon massiv ökning av blodsockret. Detta gör dem till ett bra val för personer med diabetes eller prediabetes. Kanzi äpplen finns generellt sett tillgängliga från september till januari.

Ambrosia

Ambrosia-äpplen är en utsökt och hälsosam frukt. Det är en typ av äpple som vanligtvis är mindre än de flesta andra äpplen, med en söt och syrlig smak. Ambrosia-äpplen är en bra källa till kostfiber, C-vitamin och antioxidanter, vilket gör dem till ett hälsosamt val för mellanmål eller för att lägga till i recept.


Olika äppelsorter för äppelkakor