Äppelsorten Fuji till äppelkaka

Äppelsorten Fuji kommer ursprungligen från Japan och är utvecklad och framtagen av japanska odlare på 1930-talet. Namnet Fuji kommer från staden Fujisaki som äpplet kommer ifrån. Själva äpplet är en korsning mellan två amerikanska äppelsorter, vid namn Red Delicious och Virginia Ralls Genet.

Påträffas oftast under vinterhalvåret

Äppelsorten introducerades på marknaden år 1962. Det är inte en jättevanlig äppelsort i Sverige. Det finns främst under vinterhalvåret att köpa i butikerna här. Sverige importerar äpplena framför allt från Asien men det förekommer såklart i andra länder också. Men eftersom att äpplet mognar under vinterhalvåret är det inte så vanligt och därför också svårare att få tag på.

Stora och runda äpplen med en karakteristisk sötma och krispighet

För att få ut den bästa smaken av Fujiäpplen rekommenderas det att äpplena får mogna en månad efter skörd. Man kan äta äpplena innan men det blir inte samma goda smak som när de får mogna till sig. Det är också viktigt att vänta med att skörda äpplena förrän trädet är minst 3 år gammalt. Annars finns det risk att äpplena inte smakar så gott.

Äpplena är stora och runda, skalet är rödgult och fruktköttet har nyanserna gult och vitt. Fuji äpplen är aromatiska och söta med en viss bitterhet. Äpplena är också väldigt krispiga. Fuji äpplen går utmärkt att använda i inte bara äppelkakor och äppelpajer, utan även i andra desserter och sallader och även till äppeljuice, äppelmust och äppelmos.

Fuji-äpplet och dess hälsofördelar

Fuji-äpplen är en äppelsort som är känd för att vara mycket hälsosam. De är en bra källa till fibrer, C-vitamin och antioxidanter. De har också en söt och syrlig smak som gör dem till en favorit bland äppelälskare. En av anledningarna till att Fuji-äpplen är så hälsosamma är att de innehåller en typ av flavonoid som kallas quercetin. Quercetin är känt för att ha många hälsofördelar, bland annat för att minska inflammation, öka immuniteten och skydda mot hjärtsjukdomar.

Den japanska äppelsorten Fuji som lämpar sig väl för äppelkakor.

Den japanska äppelsorten Fuji som lämpar sig väl för äppelkakor.