Äppelsorten Granny Smith till äppelkaka

Äpplen är en mycket populär frukt i och med att det är enkelt att ta med sig dem överallt, de fungerar som ett bra mellanmål och de är saftiga med otrolig smak. Faktum är dock att alla äpplen inte smakar likadant och det finns många olika typer av äppelsorter. Det finns omkring 7500 registrerade äppelsorter i världen och du har sannolikt inte ens testat en handfull av dem.

Fast äpple med vacker klargrön färg

Granny Smith är ett fast äpple i en vacker klargrön färg som du kan använda både i matlagning och äta som det är. Framför allt används Granny Smith frekvent i äppelkakor och äppelpajer av alla dess slag, till stor del på grund av sin mustiga syrlighet som kompletterar sötman hos vaniljsåsen eller glassen som serveras till. Detta äpple är mycket omtyckt och känt för sin hållbarhet. Granny Smith har ett lågt kaloriantal per äpple och är även känt för sin fettbekämpande förmåga. Äpplet är döpt efter Maria Ann Smith som var en australiensisk borgmästares fru och var fruktodlaren som utvecklade denna äppelsort. Fröna som hon använde sig av kom ursprungligen från Tasmanien och under sitt liv utvecklade Smith äppelsorten. Dock är det först efter hennes död som äpplena blev mer populära och först 1895 blev det tillåtet att exportera Granny Smith-äpplet till andra länder.

Förstahandsvalet när det kommer till äppelkakor

Smaken av ett Granny Smith-äpple är ganska syrlig men ju mer moget ett äpple är desto sötare blir det. Det är även den syrliga smaken som gör att just Granny Smith är allas förstahandsval när det kommer till härliga äppelkakor.

Granny Smith och dess hälsofördelar

Granny Smith-äpplen är en av de hälsosammaste äpplena du kan äta. Granny Smith är kalorisnåla och fiberrika, vilket gör dem till ett utmärkt val om du försöker gå ner i vikt eller upprätthålla en hälsosam kost. Granny Smith-äpplen är också en bra källa till C-vitamin och andra antioxidanter, som kan hjälpa till att skydda din kropp mot sjukdomar.

Äppelsorten Granny Smith som lämpar sig väl för äppelkakor.

Äppelsorten Granny Smith som lämpar sig väl för äppelkakor.