Äppelsorten Ingrid Marie till äppelkaka

Tycker man om riktigt röda äpplen blir man säkerligen förtjust i Ingrid Marie. Det här är ett vinteräpple med god sötaktig smak. Träden blommar ganska sent på året och äpplena smakar som bäst mellan november och januari. Dessa äpplen går utmärkt att äta som de är men passar fint även i exempelvis både äppelkakor och äppelpajer samt till äppelmos.

En klassisk svensk äppelsort, med danskt ursprung

Sorten har funnit i Sverige sedan 1940-talet och ses ofta i äldre villaträdgårdar. Ursprunget är danskt, från ön Fyn. Det sägs att en lärare hittade ett träd mitt ibland hallonplantorna vid skolan där han arbetade, och han döpte frukten efter sin dotter.

I Sverige är äppelsorten riktigt populär och ca 25 % av all äppelkonsumtion i Sverige, är just av Ingrid Marie. De röda äpplena är perfekta som juläpplen och bevara man dem på ett bra sätt kan de hålla sig långt in på våren. De flesta kan känna igen de här äpplena eftersom de är så väldigt röda och fina! Nästan så att de kan se ut att vara gjorda av vax om de ligger i en skål.

Den som är intresserad av att ha egna äppelträd, kan med fördel vända sig till olika plantskolor. Där är det förhållandevis lätt att få tag i Ingrid Marie-träd.

Ingrid Marie och dess hälsofördelar

Ingrid Marie-äpplen är en äppelsort som är känd för att vara hälsosam. De är en bra källa till kostfiber, C-vitamin och kalium. Ingrid Marie-äpplen innehåller också antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppen mot sjukdomar.

Äppelsorten Ingrid Marie som lämpar sig väl för äppelkakor.

Äppelsorten Ingrid Marie som lämpar sig väl för äppelkakor.
Pjotr'k, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons