Äppelsorten Royal Gala till äppelkaka

Äppelsorten Royal Gala kommer ursprungligen från Nya Zeeland och är Sveriges mest köpta äpple. Äppelsorten är lätt att få tag på, den säljs i butiker året om vilket kan vara en anledning till varför den är så populär i Sverige. Idag odlas Royal Gala fram i flera länder och Sverige importerar äpplet från både Nya Zeeland, Frankrike och Brasilien.

Vitt fruktkött med intensiv rödgul färg

Royal Gala har en intensiv rödgul färg på utsidan och fruktköttet är vitt. Formen på äpplet är runt, ibland konisk, fast och räknas som ett medelstort äpple. Skalet har en blank yta och äpplet har ett stort tuggmotstånd. Ett Royal Gala äpple doftar inte så starkt men har en tydlig aromatisk och söt smak, med lite inslag av melon. Det är också syrligt men kan ge ett visst inslag av den beska smaken. Äpplet är krispigt men är dock inte så saftigt som andra äpplen kan vara.

Söt och frisk smak som kommer från en korsning av flera äppelsorter

Med sin söta, aromatiska och friska smak passar Royal Gala jättebra att ha i desserter, som till exempel en underbar äppelkaka eller äppelpaj, äppeltarte och äppelmuffins. Det går också utmärkt att göra äppelmos och äppelkompott på Royal Gala äpplen.

Royal Gala är en korsning av flera äppelsorter, Cox's Orange, Pippin, Red Delicious och Golden Delicious.

Royal Gala och dess hälsofördelar

Royal gala-äpplen är hälsosamma eftersom de är en bra källa till kostfibrer, som kan hjälpa till att reglera matsmältningen. De innehåller också C-vitamin, som är bra för immunförsvaret, och kalium, som hjälper till att hålla blodtrycket i schack och undvika högt blodtryck. Gala-äpplen är helt enkelt ett bra val för personer som söker ett hälsosamt alternativ.

Äppelsorten Royal Gala som lämpar sig väl för äppelkakor.

Äppelsorten Royal Gala som lämpar sig väl för äppelkakor.